top of page

Stress i barnehagen

Mange barn er opplever vedvarende stress, også i barnehagen.

 

Barn i alderen 0 – 2 år er særlig sårbare. Men stresset er stort blant de eldre

barna også. Blir barn utsatt for vedvarende stress kan de bli stresset for livet.

Hva er det som stresser dem? Og hvordan kan man dempe dette stresset?

For det første må barnehagen ta dette på alvor, og det er mange som har

gjort det.

 

Ansatte har vært på kurs, og det innføres mindfullness, yoga, rolige rom med musikk, og meditasjon blant annet. Alt for å skape et miljø som demper stress og uro. Les mer om temaet her og i artikkel fra Norges Forskningsråd. 

En barnehagestyrer sier: «– Det har spredt seg en forestilling om at det skal være hæla i taket, fart og spenning hele tiden for at barna skal trives i barnehagen. Slik er det ikke.

– Barn virker mer stresset enn før. Mange klarer ikke å roe seg ned, blir ukonsentrerte og vanskelige å få kontakt med. Det har spredt seg en forestilling om at det skal være hæla i taket, fart og spenning hele tiden for at barna skal trives i barnehagen. Slik er det ikke. Familiene lever stadig mer aktive liv, og barn har også behov for ro og refleksjon. Barnehagene må være med og gi barna nødvendig pusterom i hverdagen». Les hele artikkelen her.

Tenk på alle lydene som er rundt barna hele dagen, de må forholde seg til mange andre barn uansett om de er trygge på dem eller ikke, de må forholde seg til mange voksne og deres væremåte, de skal være sosiale og de skal klare de sosiale spillereglene i lek og kommunikasjon. Det er ikke mange pusterom for å roe hjernen og hente seg inn, og noen trenger mer ro enn andre barn.

Negativ stress kan påvirke hjernens nerveceller og de nervecellene som brukes til å håndtere stressreaksjoner, hemmes mest. Derfor er det så viktig å ha fokus på dette, barn blir stresset, også i barnehagen.

Når hjernen er stresset utskilles hormonet kortisol. Dette er bra for oss mennesker, det gjør at vi får til ting, at vi blir skjerpet og handler. Men blir det for mye over lang tid er det skadelig. Kortisolnivået stiger utover dagen, og det er så viktig at barnehagen legger inn rom for avslapping, nærhet, empati og trygghet. Nå forskes dette på mer og mer, man vet ikke alt om stress og barn, men man vet at barn blir utsatt for stress i barnehage og skole. Mer enn de har godt av. Og jo lengre dager barna har i barnehagen, jo mer kortisol produserer hjernen. Det er krevende å bearbeide alle inntrykk og opplevelser gjennom dagen. Og barn er ikke flinke til å si fra, så de trenger hjelp til å regulere følelser.

 

Mental Mestring tilbyr kurs til barnehager der vi lærer barn og voksne enkle verktøy for å dempe stress generelt, og dette kan også brukes for å raskt gå inn og dempe sterke følelser som gjør barnet opprørt og urolig. Rask stressdemping gjør at kortisolnivået ikke øker, og barnet blir rolig og takler situasjonen på en mye bedre måte.  

barn-lek.jpg
barnehage.jpg
bottom of page